Navigation Menu+

Vad gör en VVS-montör?

Posted on jun 11, 2021

En VVS-montör, eller rörmokare, som det ibland kallas, har massvis av arbetsuppgifter. De installerar, underhåller och reparerar rör och värmepumpar till största delen men kan även göra närbesläktade arbetsuppgifter. Om du får stopp i ett rör på din arbetsplats eller hemma så kan du ringa en VVS-montör som kommer och hjälper dig. Hen har alla de verktyg och redskap som behövs för att lirka lossa även de svåraste stoppen. Detta tillsammans med ovärderlig kunskap och erfarenhet gör att det inte finns några projekt som är för stora eller små för en VVS-montör.

Med vid byggen

VVS står för värme, vatten och sanitet och det innefattar ganska bra vad en VVS-montör gör. För att bli VVS-montör så är det allra vanligaste att folk går på VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet och där får de blanda teori med praktik. Det vanliga är att det är mycket teori i början och sedan så blir det mer och mer praktik ju längre tiden lider. Efter fullgjord gymnasieutbildning så brukar en VVS-montör göra en så kallad lärlingsperiod där de går bredvid en mer erfaren och fullt utbildad kollega ett tag. Då har de lön men inte full lön och kan inte göra riktigt alla arbetsuppgifter själva. Det kan de först göra när de har fullgjort sin lärlingsperiod.

Världens kändaste rörmokare

Världens kändaste rörmokare är antagligen Super Mario. Han finns ju inte på riktigt men är ändå en bra representant för yrket och de flesta vet vem denna karaktär är. Han hoppar ner i rör och tar fajten mot onda monster för att kunna rädda sin prinsessa. Det kanske inte har så mycket anknytning till verklighetens rörmokare men han blev rörmokare för att han springer mycket under jord och åker ner i rör och skaparna tyckte då att rörmokare var det mest logiska och så är det kanske.

Origin