Navigation Menu+

Stopp i avloppet

Posted on jul 13, 2018

Det har ingen betydelse om du bor i hus eller lägenhet, för det händer att det kan bli stopp i avloppet i alla fall. Faktum är att det är faktiskt inte så konstigt att det blir stopp då och då i avloppen, med tanke på att det tvättas händer, diskas, tvättas, duschas, badas och går på toaletten. Alla dessa saker gör att det samlas tvålrester, fett, tandkräm och framför allt hår, men även papper och andra produkter gör att det kläggar igen eller rent av blir stopp i våra avlopp.

Visserligen finns det bra VVS-firmor som du kan hitta på nätet, genom att söka efter dem, precis som om du söker efter ett företagslån eller liknande. Men det går faktiskt att fixa till dålig avrinning och stopp i avloppen på egen hand. Skulle stoppen återkomma får du naturligtvis ta en rörmokare till hjälp.

Orsaker

Som sagt det finns olika saker som kan göra att det blir ett stopp i avloppet, men det finns några saker som du bör undvika att få ner i vasken, duschen, badet eller toan.

  • Hår – Är en stor bov till att ställa till det i våra avlopp, vilket är svårt att undvika. Men se till att ta bort allt löst hår från borsten och kammen innan du rengör den. Lägg allt extra hår i soporna istället.
  • Stekfett – När du lagar mat och steker framför allt och stekpannan har extra fett kvar i pannan. Då gäller det att du inte häller ut det i vasken. Antingen häller du överskottet av fett i ett glas och låter det stelna, för att sedan slänga det i soporna eller på komposten. Är du smart använder du ett uppsamlingskärl som du kan slänga direkt i soporna, typ en burk eller liknande.
  • Hushållspapper – Ska du inte använda till toalettbesök, eftersom den typen av papper är tillverkat för att suga upp vätska, som i sin tur bildar klumpar i avloppet och gör att det blir stopp. Toapapper löser upp sig i vatten.
  • Se till att skrapa av det som finns på tallrikarna i soporna innan du diskar den.
  • Ett stort problem och som ställer till det i avlopp är att trosskydd, bindor och tamponger spolas ner, istället för att kasta dem i en papperskorg.

Tips på att få bort stopp i avloppen

Det finns några bra husmorstips som du kan ta till om det skulle ha blivit stopp i avloppet. Blanda vinäger eller ättika med bikarbonat eller bakpulver, blandningen hälls sedan ner i avloppet. Det som händer nu är det börjar bubbla och pysa, precis som det ska. Låt det verkar några minuter, sedan tar du kokhett vatten och häller ner avloppet. Det sista du gör att spola med kallt vatten och sedan är klart!

Så det kan vara ganska enkelt att fixa stopp i avloppet på egen hand!

Origin