Utbildning för att arbeta inom VVS
Idag pratas det mycket om vikten av utbildning. Det går inte längre att bara skaffa ett jobb direkt efter årskurs nio och sedan arbeta sig upp. För i princip alla yrken krävs det att man har åtminstone en examen från gymnasiet. Det ligger mycket fokus på akademiska kunskaper och högskoleutbildningar, men det finns trots det fortfarande en stor efterfrågan på personer som har praktiska kunskaper, tillexempel inom VVS, och det lär ju inte förändras. Så länge det finns folk som bygger hus och renoverar kommer det att finnas behov av VVS-tekniker.
Om man väljer att utbilda sig inom VVS, vilket står för vatten, värme och sanitet, är det nästan säkert att man får ett jobb efter din examen. Bara det är ju värt att skaffa sig ballonger med tryck till studenten och skolavslutningar för att fira ordentligt. Trots allt är det är ju långt ifrån alla utbildningar som faktiskt resulterar i ett jobb efter att man har examen, men efter praktiska utbildningar brukar det inte vara något större problem. Folk kommer alltid att få stopp i rören som de behöver hjälp med att åtgärda.
Det finns ett par olika sätt som man kan utbilda sig till VVS-tekniker på. Man kan antingen göra det på gymnasiet, eller också kan man gå en kvalificerad yrkesutbildning (KY) eller en yrkeshögskola (YH). Båda sätten är lika bra. Efter examen kan man antingen bli anställd på en VVS-firma eller starta ett eget företag. I vilket fall som helst kommer man att få ett fritt och roligt yrke.
Vad gör en VVS-tekniker?
VVS-tekniker, eller VVS-montör som man också kan säga, kallades tidigare för rörmokare eller rörläggare. När man arbetar som VVS-tekniker jobbar man som sagt med värme, vatten och avlopp. Man installerar och reparerar rör, och servar anläggningar för värme. Det är ett tekniskt yrke. Man måste kunna läsa och följa ritningar och tekniska beskrivningar. Arbetsmiljön kommer att vara väldigt varierande. Ibland kommer man att utföra uppdrag i folks hem, och ibland på andra platser, tillexempel på sjukhus eller i skolor.
Det finns även flera olika inriktningar. Man kan arbeta med nybyggen eller med renoveringar, men man kan också jobba som servicetekniker. Då har man en servicebil som innehåller alla verktyg och redskap som man behöver. Sedan åker man runt till folk som behöver hjälp med värme, vatten eller avlopp.
Just nu pågår det en ganska omfattande uppköpsvåg i branschen, vilket innebär att de riktigt stora företagen blir ännu större. Det betyder också att de behöver anställa ännu fler VVS-tekniker, så de som funderar på att utbilda dig till det bör slå till. Det är helt rätt tid nu. Att arbeta som VVS-tekniker är verkligen ett väldigt roligt jobb. Det är både praktiskt och självständigt, och man lär dig hela tiden nya saker eftersom man måste följa med i den snabba tekniska utvecklingen. VVS-tekniker är onekligen ett riktigt framtidsyrke.