Navigation Menu+

Vad får du göra själv?

Posted on nov 29, 2015

 

Gör det själv-trenden har vuxit stadigt både i Sverige och internationellt under de senaste åren. Numera finns det gott om möjligheter för den händige att fixa sitt eget hus utan att behöva ta hjälp av dyra hantverkare. Samtidigt gäller det att inneha rätt kompetens för att du inte ska riskera att din installation slutar i ett fiasko. Det kan ha dyra konsekvenser och till och med utgöra en fara. Enligt lag är det bara elektriska installationer som måste utföras av utbildade yrkesmän och -kvinnor. I övrigt är det normalt fritt fram att prova sina egna färdigheter och utföra installationen för att spara pengar eller skräddarsy lösningen efter egna behov.

WaterpipesNär det gäller att installera värmerelaterad utrustning får du göra det på egen hand så länge spänningen inte överstiger 50 V. Det betyder att du exempelvis kan sätta in golvvärme i badrummet utan att behöva leja en VVS-montör. Du kan också sätta in vattenburen golvvärme på egen hand. Om du vill sätta in en braskamin själv är det tillåtet, däremot kan du behöva ansöka om bygglov och det krävs också en inspektion av skorstenen innan du börjar använda den. Anledningen är att säkerheten ska säkerställas för att förhindra bränder och andra olyckor som en följd av gammal utrustning.

Om du vill ändra ventilationen i ditt hus har du tillåtelse att göra det själv så länge det endast rör sig om att montera tilluftsventiler. Om du däremot vill ändra ventilationssystemet behöver du göra en anmälan om bygglov. Då handlar det nämligen om en ombyggnad som måste ventilationskontrolleras för att bli godkänd. Återigen är det säkerhetsföreskrifter som gör att vi inte ska riskera att råka ut för olyckor som kan bli kostsamma både ur ekonomisk och mänsklig synvinkel.

Att sätta in en luftvärmepump på egen hand är inte bara tillåtet. Det kan också vara ekonomiskt fördelaktigt eftersom du slipper betala hantverkare dyra pengar för att stå för installationen. Det är dock alltid värt att kolla upp vilka regler som gäller för just den installationen som du har planerat för, så att du undviker negativa överraskningar i efterhand och slipper göra om arbetet som du har slitit med.

Origin