Navigation Menu+

Vanligaste VVS problemen

Posted on apr 6, 2019

VVS-problem kommer i alla möjliga former, situationer och framför allt i olika prisklasser. En droppande kran kommer inte att vara lika elak mot plånboken som ett rörläckage under jord. De vanligaste problemen kan man dock förebygga med rätt kunskap och information. Vissa problem kan man när de väl uppstår åtgärda själv medan andra kräver att man anlitar en rörmokare.

Droppande kranar

Alla har väl någon gång legat sömnlös för den där kranen som droppar i köket. Detta fel låter många vara kvar alltför länge och kan faktiskt kosta en hel del i vattenkostnader över ett år räknar. Boven i dramat är ofta en bricka inne i kranen som blivit sliten. För en tusenlapp kan rörmokaren ordna det hela men man kan även, för att också spara tid, besöka närmaste byggvaruhus och köpa de delar som behövs själv. Det finns instruktioner på nätet hur man kan gå till och de flesta verktyg har man säkert redan hemma.

Fel på varmvattenberedare

Räcker inte varmvattnet när man duschar kan det vara bra att se över vilka inställningar varmvattenberedaren har. Ibland kan det räcka att enligt instruktionsboken, ändra vissa reglage så att en större mängd vatten hålls varmare. Det går då åt en större elförbrukning, men det kan vara på sin plats om man exempelvis blivit fler personer som använder samma dusch. Har man en äldre beredare kan det vara något som måste repareras och då är det bäst att kontakta en VVS-specialist. Att byta varmvattenberedare är ingen billig åtgärd och ibland måste man ta ett lån med eller utan betalningsanmärkning för att lösa ett akut problem.

Stopp i toalett

Ibland när man spolar åker inte vattnet bort utan fylls tvärtom uppåt. Undvik då att spola mer och undersök vart felet kan ligga. Alla bör ha en avloppsrensare och en klassisk vaskrensare, som är som en sugpropp med skaft. Dessa två verktyg brukar räcka i de flesta fall för att avlägsna proppen och stoppar man ner avloppsrensaren, bör man ändå röra den försiktigt för att inte skada rören. Ett annat trick är att hälla vatten från en hink ner i toalettstolen med en viss kraft, så att ett tryck bildas då det kastade vattnet slår i toalettstolen. Blockeringen är ofta en kombination av tvål, hår och pappersrester och brukar med tid ge med sig. Att hälla kemikalier i toalettstolen ska man helst undvika och bör bara göras med godkännande av en fackman. Det är inte bara miljöfarligt det kan skada både rören och innebär även en viss risk för ögon och ansikte om det skvätter upp. För att undvika onödiga stopp i toaletten är det bra att inte spola ner större mängder papper än att det kan passera kroppen och aldrig spola ner något annat än vad som är meningen ska hamna i avloppet.

Origin