Navigation Menu+

Utföra VVS-arbeten själv – är det möjligt?

Posted on jul 11, 2019

Är det dags att renovera i hemmet? Är det badrummet som ska få sig en omgång eller är det köket som du funderar på att förändra? När man ska påbörja en renovering är det väldigt vanligt att många frågor dyker upp. En mycket vanlig fråga är naturligtvis vad man får göra själv och vad man behöver anlita en professionell hantverkare för. Majoriteten av alla människor är väl medvetna om att man behöver anlita yrkeskunnig hjälp i samband med elektricitet, men vad gäller när det kommer till VVS?

Många tror att det finns lagar för VVS på samma sätt som det finns lagar och regler som gäller när det kommer till el, men så är inte fallet. Det finns egentligen ingenting som kan hindra dig från att själv utföra VVS-arbeten i hemmet. Till exempel är det inga problem om du vill byta handfat eller dusch själv, men skulle det vara så att du funderar på att dra nya rör så är det en annan femma. Att byta toalettstol själv är t.ex. inget problem, men vill du byta plats på hela toaletten så behöver du ta in hjälp i form av en VVS-installatör.

Utföra arbetet själv – hur smart är det egentligen?

Det råder en del delade meningar om huruvida man bör utföra VVS-arbeten själv eller inte. Många moment är fullt möjliga och helt lagliga att utföra på egen hand, men de är fortfarande knepiga och svåra moment som kräver att man har kunskap för att det ska bli utfört på rätt sätt. Många väljer att utföra VVS-arbeten själv just för att hålla nere kostnaderna i en renoveringsprocess, men blir arbetet inte som man har tänkt sig kan det istället slå till ännu kraftigare på ekonomin.

Låt oss säga att du vill installera en blandare i köket, men arbetet blir felaktigt och resulterar i att du får en vattenskada. Eftersom du har gjort arbetet själv så kommer du troligtvis att ha väldigt svårt att få hjälp från ditt försäkringsbolag. Är du osäker eller vet att det är en svårare installation som ska utföras är det därför alltid bäst att anlita en rörmokare. Ett bra exempel är hemsidan http://www.stambytesgruppen.se/ där du som fastighetsägare kan få hjälp med en rad olika VVS-installationer och stambyten. Som privatperson finns det naturligtvis också många alternativ på bra och professionella hantverkare att välja mellan.

Anlita en rörmokare

Du har bestämt dig för att anlita en rörmokare. Bra! Då kan du känna dig säker på att arbetet blir utfört på rätt sätt. Innan du väljer så bör du kika runt för att se vad som erbjuds och glöm inte heller bort att be om offerter från olika företag. På så sätt kan du jämföra kostnaderna och tjänsterna mot varandra för att hitta den hantverkare som passar dig bäst.

Origin