VVS i Antiken: Avloppssystem vi minns
Okategoriserade

VVS i Antiken: Avloppssystem vi minns

Värme, Ventilation och sanitet – det är vad VVS står för. Idag är det en bred bransch som innefattar många viktiga delar för en fungerande vardag. Men branschen är gammal, förmodligen äldre än vad vi tror. Redan under antiken fanns det välordnade avloppssystem.

Antika Rom

Romarna var kända för att söndra och härska, ett känt citat från denna epok är ”Jag kom, jag såg, jag segrade”. Med viljan att vara bästa på allt så utvecklade Romarna även komplexa uppfinningar på löpande band. I Rom hade man ett avancerat avloppssystem. Man kan se rester av dess existens i Cloaca Maxima, vilket är ett enormt kloaksystem från 600 f.kr. Även städer som Jerusalem, Alexandria och Kartago hade fantastiskt utvecklade avloppssystem.

Många gillar att nämna Egypten som en särdeles unik bit av historia, när det kommer till avloppssystem. Som nämnt ovan så hade även staden Alexandria ett välutvecklat avloppssystem, men främst ett välutvecklat dräneringssystem. Detta var också flera hundra år före Kristus, och många förbryllas över varför den kunskap som Egyptierna besatt försvann.

I nutid har man börjat koppla ihop pusselbitar i Egyptens historia. Det finns folk som hävdar att den antika välutvecklade teknologin och de rymd-pekande pyramiderna, är lika med utomjordligt besök. Många vill även dra in de avancerade och speciella maskerna som Egyptierna placerade på de döda. Där är kopplingen att befolkningen av Alexandria har avmålat de utomjordingar som kommit på besök. Om du är kunnig inom detta område så kan du med fördel göra guidade turer i antika Alexandria. Men kom ihåg att vända dig till någon som kan göra ett fakturaköp, så du slipper vänta på dina nyfikna kunders betalning.

Sverige

I Sverige fick Visby sitt första avloppssystem redan under 1200-talet. Det var en trend som hela medeltida Europa sysslade med – att förse städer med sanitära, moderna och välordnade lösningar som rådde bot på ett återkommande problem. Detta problem var att avföringen rann fritt över gatorna och att lukten var outhärdlig.

Men vi var faktiskt ganska sena i Sverige med vår VVS-utveckling. Stockholm var känd för sin fräna lukt, som spred sig flera mil utanför stadens gränser. Under 1300-talets Stockholm så fungerade gatorna som en soptunna. Allt du inte ville ha hemma, kunde du kasta ut genom fönstret. Och då talar vi om alltifrån döda husdjur, rutten potatis och, ja, avföring.

Varför man slutade kasta sitt avfall på gatorna har nog att göra med ett flera saker. Men man kan tänka sig att det handlade om en horribel lukt, ovälkomnande gator och fekaliernas tendens att göra invånare och gäster sjuka.