Navigation Menu+

Hur du undviker fuktskador och vattenläckor i din bostad

Posted on jan 6, 2021

Att äga en bostad är ett stort ansvar och för att underlätta detta ansvar bör du med jämna mellanrum anlita proffs. Du kan också själv förebygga skador genom att inspektera och underhålla din bostad. En vanlig typ av skada i hem är fuktskador och vattenläckor, vilka kräver professionell hjälp av rörmokare och takläggare. Många fördelar finns med att regelbundet underhålla din bostad, därmed förhindrar du nödsituationer, sparar pengar samt håller ditt hem fint och presentabelt. Här presenteras de viktigaste områdena att underhålla för att undvika fuktskador och vattenläckor i din bostad, vilka är följande:

  • Taket.
  • Rör och VVS-systemet.
  • Vinden.
  • Dörrar och fönster.

Att underhålla dessa områden förhindrar oväntade fukt- och vattenskador, mögeltillväxt och skadedjur. Förutom att skada din bostad kan dessa saker hota din familjs hälsa. Genom att ständigt underhålla din bostad och anlita professionella hantverkare när det behövs så försäkrar du att både din bostad och familj skyddas.

4 viktiga områden att underhålla

1. Taket. Takproblem är ganska vanliga eftersom taket är den mest exponerade delen av din bostad. Över tid kan ditt tak slitas ut av extrema temperaturer, hårda vindar, regn, snö och vinterstorm. Ditt takmaterial kan därför till slut gå sönder och utsätta din bostad för fukt- och vattenskador. Det är speciellt låga och platta tak som är mycket känsliga för läckor om dess takmaterial går sönder. För att undvika problem bör du inte bara inspektera och underhålla taket, utan anlita en expert så fort du upptäcker ett potentiellt problem. Villatakexperten är en takfirma med expertis inom tak, med lång erfarenhet att arbeta med olika typer av tak och material. Besök gärna https://www.villatakexperten.se/ för att se närmare på vilka högkvalitativa takarbeten som erbjuds. En fördel med Villaexperten är att de erbjuder gratis hembesök för att inspektera ditt tak och kan därför upptäcka andra potentiella problem.

2. Rör och VVS-systemet. När det kommer till läckor i rör och VVS finns det två typer läckor, nämligen långsamma och katastrofala. Båda typer av läckor kan gå obemärkt förbi och leda till betydande skador med höga kostnader till följd. Kom också ihåg att läckor dessutom kan leda till mögelproblem. Du bör inte tveka att anlita en rörmokare så fort du upptäcker läckor även om du själv kan fixa det. Inte minst har en professionell hantverkare med erfarenhet rätt utrustning för jobbet och kan åtgärda grundproblemet.

3. Vinden. En vind med otillräcklig isolering kan orsaka läckor och fuktskador på ställen som du sällan inspekterar. Om ditt tak utsätts för långa vintrar med tjocka snötäcken bör du överväga att isolera vinden. Du kan också anlita takexperter från Villaexperten för att bygga ett säkrare tak som skyddar vinden.

4. Dörrar och fönster. Med tanke på att dörrar och fönster med jämna mellanrum används så finns alltid risken för fuktskador därifrån. Med tiden skadas deras tätning och allmänna skick, så kontrollera de noga för att undvika att fukt kryper in.

Origin