Navigation Menu+

Jobba som VVS-montör

Posted on aug 5, 2016

VVS-montörernas arbetsuppgift kan på ett sammanfattande sätt beskrivas som att de installerar och reparerar de rör och den utrustning som krävs för att en fastighet ska ha tillgång till ventilation och vatten (det senare brukar kallas sanitet). Eftersom det är ett hantverksyrke krävs det att man är någorlunda händig redan från början, för att klara av utbildningen till VVS-montör. Man måste också vara relativt självgående och handlingskraftig på egen hand, eftersom man ofta arbetar självständigt och måste fatta beslut utan någon att diskutera med. Det gäller särskilt när man arbetar med reparationer. Man måste dock även kunna samarbeta med människor från andra branscher, till exempel elektriker, eftersom man ofta arbetar i lag med andra hantverkare när man jobbar med en renovering eller ett nybygge.human-156741_960_720

Hur ser då en VVS-montörs arbetsuppgifter ut mer konkret? Det beror delvis på om man framförallt arbetar med nybyggnation och ombyggnation, eller om man framförallt sysslar med service och underhållning, det vill säga reparationer. En VVS-montör kan göra båda delarna. Vid nybyggnation eller ombyggnation (till exempel renovering av badrum) handlar det om att montera rörledningar som leder vatten till och från dusch och toalett. För att göra detta måste montören först kapa och bocka rör till rätt form, och därefter sammanfoga dem och ansluta dem till exempelvis en blandare eller en toalettstol. Sammanfogningen kan ske genom en rad olika tekniker, som en VVS-montör alltså måste behärska, till exempel genom kopplingar, genom svetsning eller genom hårdlödning. Oavsett om du renoverar ett badrum i din yrkesroll som VVS-montör, eller ska göra det privat i ditt eget hem, hittar du allt byggmaterial du behöver hos Skånska byggvaror.

När en VVS-montör arbetar med reparation handlar arbetsuppgiften till stor del om felsökning och problemlösning. När man kommer till platsen vet man ofta inte vad felet består i eller hur man kan åtgärda det – det måste man istället ta reda på själv.

Om du känner att VVS-montör låter som ett jobb du skulle trivas med, bör du påbörja din utbildning redan under din gymnasieutbildning, då det finns ett särskilt program för VVS och fastighet med inriktning på VVS. Efter gymnasietiden behöver man sedan gå som lärling ett antal år innan man är en fullfjädrad VVS-montör.

Origin