Navigation Menu+

Vattenförsörjning

Posted on apr 30, 2017

Sverige är ett av de få länder i världen där vi fortfarande kan dricka vatten direkt ur kranen. Dricksvattnet i många länder lämpar sig inte att dricka då det inte är tillräckligt rent. Har man vatten med för mycket klor eller järn finns det alltid möjligheter att sätta in ett filter som tar bort järn- och klor-smaken. Ett filter köps i en VVS butik och är lätt att montera och de flesta har utbytbara filter. När du sen tappar vatten ur din kran rensar filtret bort alla kemikalier, alger och klor.

Vattenbrist kräver nya lösningar

Rent vatten är något vi ofta tar för givet, det bara finns där och många gånger använder vi mer än vad vi behöver. Anläggningar för vattenförsörjning i Sverige har utsetts till riksintresse då vi ibland drabbas av vattenbrist i olika regioner i landet. Vattenbristen beror på olika saker som exempelvis att det varit för lite nederbörd under året, vilket gör att brunnarna sinar. Det finns ett behov av att kunna lagra vatten för framtida bruk och en alternativ lösning är avsaltningsverk för att kunna utnyttja havsvattnet. På vissa orter bygger man nya vattenledningar till platser man vet kan drabbas av vattenbrist, och man får börja tänka i nya banor när det gäller vattenförsörjningen.

Minska vattenförbrukningen i hemmet

Om man vill minska ner på användningen av vattenförbrukningen i hushållet finns några saker man kan göra. Installera en vattenmätare för att se den exakta åtgången av vatten i hemmet. Fyll tvättmaskinen istället för att tvätta halva maskiner, låt inte vattnet stå och rinna när du borstar tänder eller tvålar in dig i duschen. Det finns även monterbara duschmunstycken som minskar vattenflödet och de finns även för kökskranen och är enkla att sätta dit själv. Har man möjlighet och om man bor i villa eller radhus kan man bygga ett regnvattenkärl och använda det vattnet i trädgårdens planteringar och utekrukor.

Origin